Uusi lastensairaala Vuodeosasto Taika

RuokataukoSuomessa sairastuu vuodessa noin 150 0-16-vuotiasta lasta ja nuorta syöpään. Yleisin syöpä lapsilla on leukemia, jota on runsas kolmannes. Toiseksi yleisin pahanlaatuisen kasvaimen laji on aivokasvaimet, joita on noin kolmasosa kaikista lasten syövistä. Loppu kolmasosa on erilaisia kiinteitä kasvaimia kuten lymfoomia, neuroblastoomia, munuaiskasvaimia ja sarkoomia.

Suomessa lasten syöpähoidot on keskitetty viiteen yliopistosairaalaan. Noin kolmannes kaikista maamme lapsisyöpäpotilaista hoidetaan Helsingissä Uudessa lastensairaalassa. Joitain hoitomuotoja on maassamme keskitetty. Verkkokalvokasvaimet eli retinoblastoomat hoidetaan Helsingissä kuten myös luusarkooman leikkaushoidot. Hoitotoimenpide käynnissä pikkupotilaallePääosa allogeenisista kantasolusiirroista tehdään Helsingissä, pienempi osa Turussa.

 

Lasten syöpä on aggressiivinen, usein nopeasti etenevä sairaus, joten se tulee hoitaa nopeasti. Mitään hoitojonoja ei voi olla. Hoidon peruspylväät ovat sytostaatti- ja sädehoidot sekä leikkaushoito. Yhä enenevissä määrin näiden rinnalle ovat nousseet myös niin sanotut uudet lääkehoidot, joita on monenlaisia. Lasten yleisimmän leukemian, akuutin lymfoblastileukemian hoito kestää noin 2,5 vuotta. Lyhyimillään taas lasten syöpähoidot kestävät noin puoli vuotta. Suomessa noin 80% lapsisyöpäpotilaista paranee, mikä on maailmanlaajuisesti huippuluokkaa oleva hoitotulos. Toisaalta edelleen on tehtävä runsaasti töitä ja kehitettävä syöpähoitoja, että entistä suurempi osa lapsista saadaan paranemaan. Lääkekaapilla

 

Maamme ensimmäinen lasten syöpäosasto perustettiin vuonna 1980 Helsinkiin ja nimettiin osasto 10:ksi. Uuden lastensairaalan myötä nimi muuttui vuonna 2018 ja on nykyään Vuodeosasto Taika ja Päiväsairaala Taika. Päiväsairaalan toimintaan kuuluu päiväsairaalan lisäksi ajanvarauspoliklinikka, toimenpideyksikkö ja konsultaatiotoiminta.

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
www.osasto10tuki.fi sisältö:
ETUSIVU
LAPSISYÖPÄPOTILAAT
TUKIYHDISTYS
LAHJOITUKSET
KONSERTIT
YHTEYSTIEDOT
LINKKEJÄ